MUSEUM CHOCLATE KOTA DAMANSARA

Hari Khamis lepas 4hb Februari 2016, PERKEP Jabatan KDNKA buat short visit ke #Museumchocolate Terletak Di Kota Damansara.

Dari KL , ambik masa about 30minutes. Okay la sebab masa tu jalan tak sesak kan.
Kami bertolak dari B.Aman jam 1030am.

Kat museum chocolate ni, sesuai untuk bawa anak2 atau rombongan sekolah juga. Lagi best bawa mak2 yan bekerja sekali, untuk memborong chocolate kat bahagian shop. :)

Mula-mula masuk, kita akan diperkenalkan dengan jenis chocolate dan sikit pasal sejarah dan perkembangan chocolate.

Nak tahu sebenarnya biji chocolate yang the best quality daripada Afrika Tau. AFRIKA pengeluar terbesar biji Chocolate.
Disana la proses drp tanaman, pungut, dan buang biji serta pengeringan dibuat. Cuaca di Afrika sesuai untuk chocolate.


Lepas tu baru export ke negara Eropah untuk proses seterusnya sehingga jadi chocolate sedap, macam ferrero rosche dll.

Untuk lawatan ke museum ini jam 12tghari dan jam 3pm ada demo buat chocolate. Untung kami dapat makan chocolate free. Lepas briefing tu, sebiji chocolate yg ummi makan tu kosnya RM3.00 ..hahahah ku telan 3 biji dah RM10.00.

Sebelah jer, ada kedai borong.
Hahahah, bawa duit banyak yer nak membeli. Sini original chocolate,imported dan ada yg dibuat di Shah Alam.. kalau nak yan hand made untuk majlis kahwin, tunang dll boleh tempah ya.

Boleh tgk di IG DETAILS K.

Ummi beli sikit2 oun habis RM127.00, hahaha untuk Mr Suami belikan MARS dan Ferrero rosche. Yang Italy tau, bukan made in Thailand. Nak beli nak sedap, beli yang made in Italy. Cer try.

Opss.lupa nak cakap,chocolate sini HALAL, sini miliknya Islam dan Melayu. Ada gambar selfie ummi dengan owner :)

Okayla, ni jer story mory kamibp lawawatan ke Museum Chocolate. SUPPORT them as they are Muslim Entrepreneur.

#umminani


♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

Labels: ,