KELUARGA TANPA BIBIK

Happy weekends dengan anak-anak tanpa suami disisi sebab masa ini Mr Suami 
di USM , PJJ USM 2016. 
Teringat one of ummi punya lictire masa kecik2.
Posing sakan kakak seorang ni.
Maisarah takut nak masuk dalam ni.
Semalam 31 Januari 2016, dah habis sebulan kita semua lalui tahun 2016.

Pejam celik pejam celik dah nak.masuk bulan Februari. Kami sekeluarga juga pejam celik dah 2 bulan tanpa bibik.

Sebenarnya nak share sikit, baik buruk ada bibik ni.

Positif :

※ Ibu bekerja atau berniaga ke apa sahaja la, ada bibik memang mudah sebab semua kerja bibik buat. Dan kita sendiri akan rasa leisure kan, setuju kan? Dari bab jaga anak dari subuh sampai nak tidur.

※ Kain baju berbakul jangan dikata, memang bibik lipat,basuh dan kemaskan.

※ Rumah nampak macam sentiasa bersih dan kemas.

※ Nak apa barang pun " bibik, tolong ambik bla...blaa...blaa....."

※ Balik pasar, bik cuci ikan, kemas barang itu ini dalam rak yer. Bla...bla...bla.aa

※ Dalam kereta, bik pangku adik ni. Maknya boleh rest and tidur dalam kereta sat. Setuju ?

NEGATIF:

※ Tanpa sedar, ummi,mama,ibu jadi kurang kreatif untuk aturkan masa. Sebab masa banyak kan

Jadi terlebih "rajinn".hahahaha, sebab semua serah kat bibik. (I cakap kat diri sendiri k).

※ Tanpa sedar bil api average bibik ada Rm250.00 Sebulan,bil air RM40.00( Selangor). Now tanpa bibik sebulan bil elektrik hanya RM100.00 (2016) dan bil syabas (air) RM10.00 sahaja, cuci kain tipa2 hari , tiap-tiap malam juga. ;)

※ Astro wajib wpun basic Rm42.00 Kut bibik jemu kann. Baikkan majikan :) . Puji diri sendiri . :P

※ Sabun 3kg tak cukup sebulan, compare bibik tak ada,basuh kain jumlah sama, 3 kg ni nak habiskan pun tak tau bila, cecah 2 bulan lah.

※ Minyak masak 1kg, 2bulan cukup. Kalau ada bibik,bibik kan rajin masak 1 botol Ikg sebulan.

※Belum kira perbelanjaan makan minum kena sediakan, bahan basah seminggu sahaja Rm100.00. Untuk yang dirumah saja,di pejabat lain.

※ Belum kira aurat suami lagi. (Ehmmmm). Yerl a, tinggal serumah kan. Nampak memang mudah, tapi bab balik kepada Islam, we should think ...and think.

※ Belum kira makan minum hujung minggu outstation dll. KFC, Chiken Rice Shop etc. Bukan kedekut, but must include dlm bajet bulanan k.

Wah tu dia senarai positif negatif.
Anak2 insyaAllah lebih berdikari sebenarnya bila mereka tak ada bibik. Komunikasi dengan orang luar jadi lebih baik,kerana hidup tanpa kebergantungan.

Malah,akan saling bantu membantu, no more , "biiikk, ambik angah ni..ambik angah tuu". (Ini experience k.) Adik beradik iaitu anak-anak akan jadi lebih didiplin dan berdikari.


What so ever, pilih yang terbaik.kami ada pengalaman ada bibik dan sekarang tanpa bibik lebih baik sebenarnya. Yakin dan percaya dengan ketentuan Allah swt. Dan apapun, redha. Allah swt Ya Baari Maha Pengatur yang terbaik untuk kita semua.

Jadi nak bibik ke nak hantar anak2 di rumah pengasuh pilihan kita. And please, for me, avoid drp ambik MAK jadi bibik kita.

MAK tu dah penat. Usia 50an biarlah mak pergi belajar mengaji,usrah, belajar dan join kawan-kawan,daripada hadap anak-anak kita. Just my advice. Selagi kita tak percaya dengan Allah swt dan tak percaya orang ,selagi tu kita akan perhambakan mak ayah kita.  Avoid pls.

Just 2cent :)
Okay la

Ni sahaja bab hidup tanpa bibik. Hehehehe

#umminani
#akakpolissolehah




♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

Labels: , , , , ,