[TIPS EIDA: TEKNIK MINDA BAWAH SEDAR]


Eida Hasan
[TIPS EIDA: TEKNIK MINDA BAWAH SEDAR]
.
Bismillah.. Alhamdulillah syukur Ya ALLAH.. di atas nikmat limpahan rezeki dari hasil membantu orang lain dengan izin ALLAH team kami terpaksa kaya dan maju jaya dalam bisnes kami.. Dari sehari ke sehari saya melihat peningkatan demi peningkatan ahli team yang dulunya suka on n off atau suka tidurrr.. kekonon lena lah sangat (dua tangan letak kat bahu .. mata pandang atas) hehehe.. Alhamdulillah.. sangat bangga dengan pencapaian mereka dan saya doakan rezeki mereka semakin melimpah-limpah.. Aamenn Yaa Rabb..
.
Dalam beberapa hari ni terasa masa sangat pack tapi saya dah setkan setiap hari saya akan lawat fb saya dan sekurang-kurangnya akan like post team saya atau komen .. tu kalau dah tahap bz sangat la.. kalau ada masa berbaki.. saya akan cuba berkongsi elmu apa yang saya tahu untuk tatapan mereka2 yang merindui celoteh saya yang kadang ikut suka suki saya menaip pepanjang hehehe.. Tq Tq Tq sahabat yang tak putus-putus send energy pada saya dan akhirnya saya berjaya kongsikan satu tips mcm mana nak submit doa yang kadang kala orang akan fikir bende OK la.. saya nak tunaikan hajat sahabat saya ni.. Atas permintaan seorang peminat setia Eida Hasan (ecehhh perasannn je ada peminat.. hehehe..senang cite..sahabat fb), yang ingin mempelajari bagaimana menggunakan teknik menjana minda bawah sedar maka di sini saya perturunkan cara bagaimana untuk mengaktifkan minda bawah sedar.
.
Bermulanya teknik ini adalah dengan perhubungan antara minda sedar ( CM) membuat arahan kepada minda bawah sedar (SCM). CM adalah ibarat kapten kapal manakala SCM adalah anak-anak kapal yang akan sentiasa bersedia patuh pada arahan ketuanya. Haa.. paham ke paham u ollss?
.
Apa sahaja setting program yang dimasukkan diterima tanpa dipersoalkan oleh minda bawah sedar.
.
Tiga saluran atau mode yang berhubung ialah:
.
1) pendengaran,
2) penglihatan dan
3) hati (emosi)
.
yang ketiga-tiganya adalah berpasang-pasang lahir dan batin. Pusat janakuasanya adalah HATI.
.
Apa sahaja visualisasi, audio dan perasaan yang anda masukkan di dalam sanubari anda semuanya dianggap benar. Sebagai contoh jika anda menonton tayangan gambar . Walaupun ianya sebuah lakonan tetapi minda bawah sedar anda menganggap ianya benar. Jika kita tengok kisah sedih,tanpa disedari mengalirkan airmata dan begitu sebaliknya.. Ala.. macam tengok cerita Cerekarama kat TV3 tu la.. kalau cerita sedih-sedih ni biasanya cerita Bollywood paling raaamai yang mengalirkan air mata kannn? haa.. toksah la nak cover2.. hehehe.. teman tahu lerrr..
.
.
Baiklah . Harini nak ajor satu teknik yang selalu di amalkan ketika yoga. Tapi kita buat cara yang lebih best.. sebelum nak lakukan teknik ni, anda perlu memulakan dengan bacaan Bismillah dan selawat 7 kali. Sebut Allahhuu 7 kali.
.
.
Duduk bersila dalam keadaan selesa dan jika boleh tempat yang nyaman dan senyap.
Cantumkan ibu jari,jari telunjuk dan jari hantu di kedua dua tangan yang diletakkan di atas peha (tapak tangan hadap atas)
.
.
Sebelum itu setkan minda anda bahawa apabila anda ingin kembali sedar.. bilang 1,2,3,4 dan 5 sambil memetik jari anda sebagai suis untuk anda sedar dalam keadaan normal.
.
.
Sekarang pejamkan kedua belah mata anda. Cuba kosongkan fikiran.. Tarik nafas dalam2.. dan hembus ikut mulut slowly.. dan ulangi sehingga anda rasa anda betul-betul lega.. Bayangkan anda merehatkan otot-otot bermula dari tapak kaki hingga ke hujung kepala. Bermakna anda tidak menguasai lagi otot-otot anda dan ianya berada dalam keadaaan santai dan rehat. latar pandangan anda PUTIH. maksudnya ketika kita pejam mata tu kita akan nampak blank putih..
.
tarik nafas panjang dan hembuskan berulang kali sehingga rasa amat relax.
Seterusnya lakukan nafas berentak iaitu 4 / 2 / 4 iaitu 4 detik tarik nafas. 2 detik tahan nafas dan 4 detik hembus nafas. Tarik melalui hidung dan hembus melalui mulut. Anda juga boleh lakukan 6 / 3 / 6 atau 8 / 4 / 8 . Bayangkan semasa anda menarik nafas anda menyedut getaran/ gelombang tenaga dari tenaga alam seperti tanah, tumbuhan, angin, cahaya dan air masuk ke dalam tubuh anda sehingga berada 2 inci di bawah pusat anda. Bayangkan dari pusat tersebut tenaga secara berpusat mengalir ke segenap tubuh badan anda. secara pancaran mentari,.
.
Apabila anda menghembuskan nafas, bayangkan segala kekotoran, penyakit, kegelisahan dan tenaga yang lemah serta sesuatu pengalaman yang menyakitkan perasaan anda keluar dari mulut anda ketika kita hembus nafas tu. Lakukan berulang kali sehingga anda berada dalam keadaan sawai (terawang2)
Selepas itu bilang dalam hati 100 hingga 1,. Katakan pada diri semakin menurun nombor semakin anda berasa tenang. Sewaktu membilang dalam nombor menurun . jadikan penglihatan anda berada pada tengah-tengah alis mata anda seolah-olah mata anda hanya satu iaitu di tengah alis mata.
.
.
Hasilnya anda akan 'melihat' bulatan warna ungu yang besar dan bergerak ke hadapan semakin mengecil. Seolah olah anda lihat satu terowong (channel) . Ianya berputar-putar lawan jam.
.
.
Anda sekarang berada dalam laluan yang menghubungkan minda sedar dengan dunia minda bawah sedar.
.
Setelah anda berada di alam ini maka anda boleh setting peribadi mana yang anda inginkan
Sebagai latihan awal anda visualkan anda berada di satu tempat yang kering kontang. Apabila anda melalui kawasan itu tiba-tiba kawasan tersebut ditumbuhi rumput menghijau, pokok-pokok yang kering mulai berdaun dan mengeluarkan buah serta sungai yang kering dilimpahi air. Bunga-bunga mulai berkembang. Di mana sahaja anda lalui di situ kawasan akan subur.
.
Lihat visual permandangan tersebut dengan terang dan berwarna warni. Hidulah bau wangi rumput dan bunga-bungaan yang berkembang. Dengarkanlah arus sungai yang mengalir dan desiran angin sepoi-sepoi bahasa.
Rasailah perasaan yang amat hebat. Ketenangan, kedamaian dan kenikmatan ,kehebatan menyelinapi sanubari anda alam ciptaan Tuhan. Anda akan merasai suatu perasaan , belaian alam yang sungguh menakjubkan. Sehinggakan anda berasa suatu perasaan bersyukur yang jauh bermakna kepada kehebatan dan kebesaran Allah.
.
Dah rasa minda agak lega dan tenang. Bilang 1,2,3,4 dan 5 sambil petik jari dan sedarlah pada mood normal.BUKA MATA ANDA. Anda akan merasai kesannya. SEGAR DAN TERAMAT SANTAI JIWA.
.
.
SELAMAT MENCUBA. SESIAPA YANG TELAH MENCUBA HARAP DAPAT CERITAKAN DI RUANGAN COMMENT SUPAYA PENGALAMAN ANDA DAPAT DIKONGSIKAN DENGAN SAHABAT YANG LAIN. TERIMA KASIH
p/s: yang kurang faham, baca ulang2 yea.. hehe.. sbb dah habis terang dah dalam post ni..
Ikhlas penuh kasih sayang
‪#‎EidaHasan‬
CEO EHPS MARKETING PLT
‪#‎Alhamdulillah‬
‪#‎RezekiIniMilikALLAH‬
‪#‎RezekiIniUntukDikongsi‬
‪#‎StokisPengedarDanDropshipDiperlukan‬
‪#‎LuarBiasaHabisss‬!!!

Labels: , , ,