PERKONGSIAN PERNIAGAAN

Assalamualaikum ,
maaf semua sebab lama x update di sini bukan sombong dan lupakan kawan-kawan di sini , sebab tak boleh pos disini ..kena block.
Forget it.


Sekarang dah nak masuk bulan ramadhan yang 1000 rahmat didalamnya. Lebih kan...kita tak tahu.
Hari ini nak share ilmu dulu, ilmu yang akan meningkatkan tahap pemahaman kita.
bagaimana nak business jika hati masih keladak? faham kan keladak?


PERTAMA, bersihkan hati dan luruskan niat kenapa kita nak berniaga. Mesti ada big why kan? dan sbb utama nak berniaga. JIKA itu jelas maka senang kita nak melangkah seterusnya.
Bagaimana nak tetapkan big why? Duduk diam-diam, fikirkan mana satu matlamat utama kita, kenapa kita nak kaya dan nak duit lebih? Jika tak tulis masih lagi angan -angan. maka kena mulakan dengan TULISAN.

Bila di tulis jadi matlamat.
caranya : bahagi kepada 7:
peribadi
kekeluargaan
kerjaya
matlamat kewangan
kesihatan
sosial
pendidikan


KE DUA.
Mestilah jadi seorang yang berani dan juga seorang yang tak kisah dengan apa pandangan manusia. Tapi mengharapkan redha allah swt. Rezeki takkan datang pada kita, dan wpun usaha tak tidur malam rezeki belum pasti tiba. apa kita kena buat.??
Pastikan setiap hari kita istiqamah jaga connection dengan pencipta rezeki.
100x selawat lebih lagi baik.
100x istifar
tahajjud
solat istiqarah
solat hajat
solat taubat, sbb hari hari berlalu kita ini manusia biasa tak terlepas daripada dosa.
Sedekah secara konsisten. bukan perlu kaya nak sedekah.
alang-alang berdoa, biar mohon yang besar-besar belaka , sbb allah swt maha pemberi dan maha penyayang.


KETIGA: Jadilah seorang yang berani melabur kewangan dan juga masa.
Kapasiti minda mesti kuat dan besar. kalau tak kuat sbb tu rezeki nak masuk tak masuk jer, kita selalu sangat kurang yakin dengan apa yang kita nak dapat.
Setiap hari target apa nak buat dan tentukan berapa nak jual untuk sehari bagi JAMU dan juga JUZQ30. bila kita jangkakan yang baik, maka yang baik-baik sahaja akan allah swt sampaikan pada kita.
Itu sahaja untuk kali ini...amalkan secara konsisten,insyaallah rezeki takkan lambat menemui tuannya.
=======================
PART 2
=======================
Setiap ahli disini, cuba kuasai minda dengan memberikan penerangan ttg kebaikan juzq30 dan juga jamu kepada rakan-rakan di fb, jangan taging mereka. sbb once kita tagging ibarat macam paksa mereka beli dan mungkin mereka anggap kita mengatakan anak mereka tak pandai. biar mereka sendiri buat pilihan atas apa yang mereka inginkan yang terbaik untuk anak-anak dan keluarga mereka.
lagi...... bila kita sharing sesuatu yang kita nak niagakan pastikan niat ikhlas. dan dalam facebook , apa nani tulis di Rahsia Otak Cerdik Anak Taat Sepantas 7 Hari kawan-kawan rakan niaga boleh copy dan paste di fb masing2..edit nama dan num tel sahaja.


Ramai kata saya tak ad internet hanya pakai telefon, tak der masalah. nak tahu??? nani juga suka update pakai telefon , sbb gambar dah ada dalam gallery ..ayat-ayat pula nani hanya tulis dalam 3-4 kebaikan sahaja. itu sama macam kita update status jer kan..so, baik kita update kebaikan juzq30 dan jamu yang mana takkan x boelh hafal 3-4 kebaikan nya.. kalau x boleh ..copy daripada pamplet.
Hendak seribu daya ..tak hendak seribu dalih.
================
BAGAIMANA SAYA SENDIRI BERMULA?
================
31 OGOS 2013 saya ke PICC untuk konvensyen muslimah dan husband ke konvensyen suami mithali. masa ni lah kami di temukan dengan JUZQ30, husband lagi caring pasal anak-anak, dia belikan 2 untuk try ..bila beli rasanya okay, dan anak-anak suka.


selepas itu kami repeat dengan 10 box..untuk kegunaan dan juga share di fb ttg kebaikkann JUZQ30. ALHAMDULILLAH menampakkan permintaan yang tinggi. Habis sahaja 10 box kami beli 1 kartoon dengan nilai RM1800.00 dapatlah keuntungan masa tu dalam RM14.00 sekotak sbb masa tu nak attrack customers dgn free postage. (promosi masa ni, untung sikit tapi yang utama BRANDING NAMA KITA SIAPA)


Bila dah ada target customers , kami terus nak repeat 3 kartoon..last HQ advise sign up platinum sbb lagi murah dan dapat bantu lebih ramai orang. thats why, skrg nani buka dropship ni, nak bantu yang xder modal banyak buat $$$$$, JIKA esok rakan niaga di sini dah ada modal sgt digalakkan simpan stok , margin tinggi dan anak-anak nak amalkan pun dapat harga murah.Kita jimat dan dalam masa yang sama make money.
So, bagi nani x mustahil semua dalam group ini akan melangkah jadi platinum, dapat free coaching dengan Dr tengku dan wife Puan tun nurul huda dll. Coaching 2 hari di hotel free okay! Kita akan melangkah ke next step bila kapasiti kita besar dan orang yang yakin bila dalam diri dia ada ilmu.
=========================
KENAPA NAK BERNIAGA BARANG ORANG LAIN?
========================
Nani sangat galakkan rakan-rakan di sini keluarkan produk sendiri jika modal besar dah ada rm30-50k dalam tangan. nak tahu sebab apa?
Branding yang berjaya adalah setelah produk melalui research dan tuan punya diri nak berniaga kapasiti besar. Biasanya dah di level contrbution, bukan lagi uncertainty mahupun jenis yang significant.
kos branding , sticker nak design yang top sahaja RM1K atau lebih okay. Bila nak printing kena printing 1k keatas jumlahnya baru dapat harga murah. ini pengalaman keluarkan

https://www.facebook.com/CrunchySiput last year. Bila tiada ilmu dan modal ..kita jadi stuck. Nak kos iklan sahaja di fb nak tarik pelanggan kena spend dlm RM1K plus..itu dulu , skrg lagi lebih untuk naikkan like sahaja.
Dan kena tahu kos marketing lain-lain dan juga nak setkan harga. Jika ada barang niaga tapi kita kurang ilmu costing dll, perniagaan kita lambat bergerak dan maju, tgk cth Brim Broune , dalam masa berapa bulan sahaja meletops, sbb utama tokey dah ada nama dan juga modal serta kapasiti yang besar. Kapasiti di sini bermakna, dia dah boleh ada agen dalam sekelip mata. kita ?


Maka, atas banyak lagi yang perlu di pertimbangkan maka, biar kita bermula dengan jual produk orang tapi sales meletops, biar kita pandai berniaga dengan try dan error. nak pandai kena belajar dan rajin belajar.
Nani akan bantu mereka yang rajin berusaha dan rajin bertanya.
Bila magnet kita baik, kita akan selalu menarik benda baik-baik.


TIPS: DALAM BEG DUIT ATAU POKET LETAKKAN DUIT NAMANYA IBU DUIT. RM10 ke RM50 ker..supaya duit melekat pada kita. JGN SESEKALI kata ini duit kecemasan, maka anda akan sentiasa cemas sentiasa dan asyik nampak duit tu jer nak gunakan.
Semoga perkongsian hari ini bermanfaat untuk kita semua. yang baik dari allah swt dan yang tak baik dari diri sendiri. Amin